Uttalelse: Nå må Syria få fred!

Uttalelse fra Antikrigs-initiativet 21. november 2019

NÅ MÅ SYRIA FÅ FRED!

Nå må Syria få fred til å gjenoppbygge landet og til å løse sine problemer som en stat med mange ulike folkegrupper. Norge må aktivt kreve at NATO-landet Tyrkia trekker seg ut av Syria og at alle angrep på kurderne straks opphører.

Norske soldater har stått for opplæring av en syrisk milits med base i Jordan. Det er stor sjanse for at vi har trent opp terrorister og slik fremmet terrorisme som vi skal være imot. Norske spesialsoldater gikk selv inn i Syria i mai 2017. Antikrigs-initiativet tar avstand fra Norges brudd på folkeretten, og ber om at regjeringen respekterer FN-paktens kapittel VII der det slås fast at ingen kan gripe inn i et lands suverenitet uten Sikkerhetsrådets godkjenning.

Skal Norge beholde den minste legitimitet som fredsnasjon må regjeringen gå aktivt ut mot videre krig og konflikt i Syria og bidra kraftig til gjenoppbygging av landet. Som i Libya-krigen, der vi stor grad var med å ødelegge en velfungerende stat på skammeligste vis gjennom massiv bombing, var vi i full gang med å gjøre det samme i Syria: Ødelegge en stat som tross alt fungerte, gjennom å påføre folket der store lidelser og gjennom massive ødeleggelser.

Lands sjølbestemmelse og folkeretten snakkes det fint om i passende sammenhenger, men disse prinsippene kastes fort overbord når noen ser seg tjent med det. Protestbevegelsen i Syria var i utgangspunktet initiert og sterkt støttet av Saudi-Arabia, USA og flere. Norge gikk inn og deltok, mens vi samtidig hadde diplomatiske forbindelser med Syria!

Antikrigs-initiativet er skremt over både ensidigheten og tausheten i norske mediers omtale av Syria, og mangelen på åpenhet og debatt, både i politiske miljøer, på Stortinget og ellers i samfunnet. Det må skje en endring i landet vårt!

cropped-cropped-aki_edited-logo_gitte.jpg

Leave a Reply