Videoklippene som sjokkerte verden

I dag er det 10 år siden WikiLeaks publiserte den lekkede videoen kjent som «Collateral Murder». Den viser luft-til-bakke angrep i Bagdad i juli 2007, der amerikanske soldater fra to helikoptre skyter på sivile på bakken som feilaktig blir tatt for å være opprørere. Blant de drepte var to journalister fra nyhetsbyrået Reuters – Saeed Chmagh og Namir Noor-Eldeen. Et ukjent antall sivile ble drept, også kvinner og barn.

Etter krav fra Reuters ble hendelsen etterforsket og det amerikanske militæret konkluderte med at handlingene til soldatene var i samsvar med krigens rettsregler og deres egne «regler for engasjement».

Det var etterretningsanalytikeren Chelsea Manning som ga WikiLeaks tilgang til materialet. En anonym amerikansk representant fra militæret bekreftet at opptakene var ekte. Mannings intensjon var å få USAs befolkning til å endre holdning til krigen i Irak ved å lekke informasjon om hva som faktisk skjedde.

Se WikiLeaks om «Collateral Murder»

 

Leave a Reply