Norge var først i verden til å etablere et Miljøverndepartement. Nå er det på tide å opprette et Fredsdepartement.
Vi har sett mange eksempler på at Norge sammen med allierte har gått til krig uten å forstå situasjonen i landet de angriper eller å ane konsekvensene av krigshandlingene. Krigene i Libya og Irak er klare eksempel på hvor forferdelig galt det kan gå, med menneskelig lidelse, ødelagt miljø og destabiliserte stater og regioner.
En militærallianse som NATO har sterke strukturer og stor militær gjennomføringskraft. Fred trenger også sterke strukturer! Det må være kompetanse sentralt i statsapparatet der beslutninger om krig og fred blir tatt, både på konfliktanalyse, ikkevoldelig konflikthåndtering og fredsbygging. Dette kan oppnås gjennom å opprette et Fredsdepartement.
Fredsdepartementet vil kunne gi råd om hvordan konflikter kan forebygges og håndteres gjennom diplomati og ikkevoldelige midler. Både i Norge og i en rekke andre land finnes det studietilbud innen fred og konfliktløsning, som gir det verktøyet og innsikten som trengs for å håndtere fastlåste konflikter uten militærmakt.
Nepal, Costa Rica og Etiopia har i dag fredsdepartement, men ingen europeiske land. I England hadde Jeremy Corbyns skyggekabinett en minister for fred og nedrustning, og den demokratiske kongressmannen Dennis Kucinich har i mange år jobbet for opprettelsen av et fredsdepartement i USA.
Ved å opprette et norsk Fredsdepartement kan vi inspirere til at flere land kommer etter. Det er for tiden kampanjer for fredsdepartement i flere andre nordiske og baltiske land, og en global kampanje for fredsdepartement og andre infrastrukturer for fred – Global Alliance for Ministries and Infrastructures for Peace (GAMIP).
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) laget en fredsbarometer før kommune- og fylkestingvalget i 2019. I Bergen svarte Rødt og SV at de var positive til å opprette et Fredsdepartement. Før Stortingsvalget neste år bør alle partier programfeste dette.