Julian Assange fyller 50 år, syk og isolert i Belmarsh Prison

I dag burde vi gledet oss over at Julian Assange fyller 50 år. Han skulle ha feiret i frihet sammen med familie, venner og støttespillere. I stedet sitter han fremdeles isolert i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i påvente av en ankesak.

Det blir heller ingen «feiring» i de store mediene. Mange har merket seg at det har vært bortimot taust om de siste avsløringene i Assange-saken.  Det er nå kjent at USAs hovedvitne i rettssaken har løyet om at Assange ba ham hacke datamaskiner og mobiltelefoner. Et vesentlig tiltalepunkt i USAs anklager viser seg altså å være fabrikkert. Edward Snowden m.fl. sier at saken med dette burde vært henlagt.

Julian Assange på SKUP-seminar i Tønsberg i mars 2010. Foto: Espen Moe (CC BY 2.0)

Julian Assange holdt foredrag under SKUP-seminaret om undersøkende journalistikk i Tønsberg i 2010. Da var han et ganske ukjent navn. «– Assange framsto som i overkant paranoid», kunne TV2 melde. To uker senere publiserte WikiLeaks et stort materiale som viste at amerikanske myndigheter sto bak omfattende krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Afghanistan og i Irak. Materialet ble delt med store internasjonale medier og gjort kjent for hele verden. Men fra å være en ytringsfrihetens helt, der verdens mest innflytelsesrike redaksjoner vant priser basert på materialet som WikiLeaks ga dem, har den samme pressen de siste årene systematisk bidratt til å sverte Julian Assange’ rykte.


Assange har vært jaktet på av USA i mer enn et tiår, med en serie anklager hjemlet i en spionasjelov fra 1. verdenskrig hengende over seg, og med tiltalepunkter som kan gi ham absurde 175 år i fengsel. Selv om USAs krav om å få ham utlevert ble avslått av britisk rettsvesen i januar sitter han altså fortsatt isolert i høysikkerhetsfengselet Belmarsh.

Utleveringen ble avslått fordi dommeren mente at det foreligger akutt selvmordsfare. Mange som står Assange nær er alvorlig redd for hans helsetilstand etter år med massivt psykisk press og isolasjon. FNs spesialrapportør Nils Melzer har slått fast at Julian Assange har «alle symptomene som er typisk for langvarig eksponering for psykologisk tortur».

Til slutt gikk det opp for meg at jeg hadde blitt blendet av propaganda, og at Assange systematisk ble baktalt for å avlede oppmerksomheten fra forbrytelsene han avslørte.»
– Nils Melzer, FNs spesialrapportør for tortur – «Demasking the Torture of Julian Assange»

All informasjon som WikiLeaks har lekket er sann, her finnes ingen «falske nyheter», bare avsløringer av statsmakters og etterretningstjenesters forbrytelser, ugjerninger som det aldri var meningen at vi skulle vite om. Det er det som har skapt raseriet mot Julian Assange, og det er derfor han  har vært en jaget mann i mer enn ti år.

Antikrigs-initiativet sier:

Sett Assange fri! Pressefrihet er vår frihet, Assange frihet er vår frihet!

Les også:
AKI utnevner Assange, Manning og Snowden til æresmedlemmer

Leave a Reply