Vi som krever at Assange slippes fri har ikke satt ham på en pidestall. Det er USA og deres allierte som har satt ham i en gapestokk

Onsdag 19. januar arrangerte Norsk PEN informasjonsmøte om Julian Assange. Seminarrommet var fylt til randen. Blant talerne var også medlemmer av den nyoppstartede støttegruppen for Julian Assange på Stortinget. Her er innlegget til Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt og initiativtaker til Stortingets støttegruppe for Assange:

Sofie Marhaug. Skjermdump fra Norsk Pen sin strømming av arrangementet på Facebook

– Jeg har tatt initiativ til en støttegruppe for Julian Assange på Stortinget, der representanter fra SV, MDG og Rødt foreløpig har sluttet seg til, men flere er velkomne.

Det høres kanskje fåfengt ut å si dette som en representant fra partiet Rødt, men representanter fra absolutt alle politiske partier burde ha interesse av å slutte seg til en slik gruppe. På høyre- så vel som venstresiden.

Saken der Assange risikerer å bli utlevert til en annen stat enn den han kommer fra (Australia) eller den han befinner seg i (Storbritannia), for å bli straffeforfulgt for å ha fortalt sannheten om denne tredje statens (USAs) krigsforbrytelser, vil skape en helt ny presedens for forfølgelse av varslere verden over. Dette er en trussel ikke bare mot journalister og publisister, men nær sagt alle som driver med politisk virksomhet; alle som er interessert i et opplyst ordskifte.

Dette er det spesielle med Assange-saken: Ikke hans person, men det faktum at han er en samvittighetsfange som i tillegg til å bli utsatt for torturlignende metoder, er offer for en helt ny form for forfølgelse av mennesker som bruker sin rett til å ytre seg, til å varsle.

Vi som krever at Assange slippes fri har ikke satt ham på en pidestall. Det er USA og deres allierte som har satt ham i en gapestokk.

Og apropos USA allierte. Norge er blant USAs allierte gjennom NATO. Akkurat dét er kanskje ikke Rødt så begeistret for, men det er egentlig ikke så viktig i denne sammenhengen: Vi har et ansvar for å si ifra når våre allierte legger opp til en helt ny og farlig praksis som truer ytringsfriheten helt grunnleggende.

Det er derfor et helt sentralt og viktig politisk krav må være å få våre øverste myndighetspersoner i tale. Vi kan selvsagt uttale oss som enkeltrepresentanter på Stortinget, slik vi også gjør, men vi må også presse på for at den nye regjeringen tar ansvar. Støre og Huitfeldt må fordømme utleveringen av Assange!

I fjor ga vi Nobels fredspris til journalister for deres innsats for en fri og uavhengig presse, fordi de formidlet sannheten – selv når denne er ubehagelig, selv når denne innebærer å avsløre krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd. Da kan vi ikke sitte stille og se på den rettspolitiske skandalen der Assange risikerer å bli utlevert til en fremmed stormakt og fengslet på livstid eller til og med bli drept (slik det har blitt avslørt at CIA har hatt planer om).

Da er dobbeltmoralen til å ta og føle på: Dette er mannen som gjennom WikiLeaks var med på å avsløre krigsforbrytelser utført av USA. Ingen av gjerningsmennene eller -kvinnene som stod bak disse forbrytelsene risikerer noen verdens ting. Assange risikerer alt.

Dette er bakgrunnen for initiativet på Stortinget. Vi håper på å få med oss flere. Det er ikke for sent å snu. Dette har en rekke aviser skjønt det siste året. Nå begynner stadig flere å se alvoret i hva USA egentlig holder på med i forfølgelsen av Assange, og de dypt, dypt alvorlige konsekvensene dette har for ytringsfrihet og demokrati.

Sofie Marhaug,

Stortingsrepresentant for Rødt og initiativtaker til Stortingets støttegruppe for Assange

Leave a Reply