Nei til etablering av NATO-militærbase i det økologisk sårbare fjellområdet Sinjajevina!

Av David Watson, medlem i Antikrigs-Initiativet

I slutten av april i år besøkte jeg aktivistene som arbeider mot etablering av en NATO-militærbase i det sårbare fjellområdet Sinjajevina i Nord-Montenegro. Jeg var så heldig å kunne få delta i et arrangement for ungdomsaktivister fra 15 forskjellige land i landsbyen Šavnik, der representanter for kampanjene mot NATO-basen og andre miljøskadelig prosjekter i Sinjajevina presenterte sine aktiviteter. Også representanter fra de berørte områdene holdt workshops om lokale jordbrukstradisjoner og håndverk.

Her er to intervju som jeg laget med President for Save Sinjajevina Initiative, Milan Sekulovic, og en aktivist for miljøorganisasjon Spasimo Komarnicu:


Antikrigs-Initiativet er tilsluttet den internasjonale bevegelsen World Beyond War, som har støttet Sinjajevina aksjonistenes kamp mot militærbasen i flere år (mer om deres kampanjer her).

Antikrigs-Initiativet har jobbet for å stoppe etablering av flere (grunnlovsstridige) US militærbaser i Norge, og har derfor felles interesser i dette som foregår i Montenegro.

Etter oppsplittingen av Jugoslavia har Balkan blitt et stort satsingsområde for NATO. Albania og Kroatia (2009); Montenegro (2017); Nord-Makedonia (2020).

Meningsmålinger har visst at et knapt flertall er imot NATO-medlemskap. Men før valget i 2016 ble det påstått at det hadde blitt avslørt et russisk/serbisk kupp-plott mot sittende statsminister Milo Đukanović. Đukanović, en korrupt politikker som styrte Montenegro i flere perioder siden 1991 hadde søkt om NATO medlemskap, men måtte vinne valget for å kunne gjennomføre innmeldingen, mot sterk motstand fra de fleste opposisjonspartiene.

Det påstått kuppet ble sett av mange som et politisk spill for å sikre valgseieren (særlig gitt at to av de tiltalte for planlegging av kuppet ble brukt som hovedvitner og ikke straffeforfulgt. Den ene, etter rettsaken var ferdig, sa han hadde blitt truet og presset til å vitne og at det hele var oppspinn, den andre var en dømt drapsmann med en historie med psykiske lidelser).

Montenegro ble formelt medlem av NATO i juni 2017, selv om landet fortsatt er dypt splittet om medlemskap. Montenegro har vært i forhandling med EU siden 2012. Men målet om tiltredelse innen 2022 ble revidert til 2025 pga. manglende oppfyllelse av demokratikravene og stor korrupsjon. (Det viser tydelig at EU er mer opptatt av demokratiutvikling enn NATO som vilkår for medlemskap).

I mars 2023 vant Jakov Milatovic, en pro-vestlig kandidat fra Europe Now-bevegelsen, presidentvalget over den sittende og korrupsjonssiktede Milo Djukanovic. Men tross for lovnader om at det ikke skal etableres en permanent NATO-base, er det planlagt NATO-øvelser igjen i slutten av mai/juni i dette økologiske sårbare området.

Etter oppløsning av det tidligere Jugoslavia ble store deler av industrien fra Jugoslaviatiden lagt ned. Nå satser landet hovedsakelig på turisme. Pakketurisme langs strimmelen av den Adriatiske kysten, med økoturisme i fjellområdet innenlands (og en del eksklusive feriesteder for de superrike, særlig russisk oligarker). Montenegro er et lite land på 13,812 (28 ganger mindre enn Norge), og en befolkning på 602,445. Som et lite land, med svake demokratiske tradisjoner, er Montenegro et sårbart land for supermaktenes geopolitiske press.

Her er lenken til en grundig artikkel om kampanjen mot etablering av en NATO-militærbase i Sinjajevina, med lenker til de tilsluttede organisasjonene.

Milan Sekulovic

Leave a Reply