Stans drepingen! 

Åpent brev til LO og fredsbevegelsen om felles-mobilisering for våpenstillstand i Ukraina. 

Av Susanne Urban og Åse Møller-Hansen, styremedlemmer IKFF-Bergen/Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet (innlegget sto først på trykk i Klassekampen 4. august 2023).

Kan vi få til en felles markering for våpenstillstand, eventuelt en kort generalstreik for fred – i solidaritet med familiene til hundrevis av unge mennesker som lemlestes og dør hver eneste dag på begge sider av fronten i Ukraina? Forslag til tidspunkt: i uken lørdag 30. september – søndag 8. oktober ’23, der International Summit for Peace in Ukraina oppfordrer til global mobilisering for våpenstillstand og forhandlinger.

I enhver krig er det arbeiderne som ofres. Både i landene der krigshandlinger finner sted, og i resten av verden rammet av dyrtid etter hær-verk. Det er ikke politiker- eller elitebarna som blir kanonføde; det er arbeiderbarna som sulter etter ødeleggelser og sanksjoner. 

BAKGRUNN FOR DETTE OPPROPET:

«Alt annet enn forhandlinger er meningsløs sløsing med menneskeliv», sier selv USAs øverste militære leder, den amerikanske stabssjefen Mark Milley til CNN 11.11.22.

Faren for bruk av atomvåpen i Ukraina-krigen er reell. Derfor må alt gjøres for å stoppe krigen og våpenkappløpet umiddelbart. LO er tydelig i sin fordømmelse av atomvåpen og mener at Norge må signere og ratifisere atomvåpenforbudet.

Klasevåpen blir nå brukt av begge parter i Ukraina. De vil påføre sivilbefolkningen enorme lidelser i mange år etter at krigen er slutt. Hva blir det neste? Taktiske atomvåpen?

Ukraina-krigen er en katastrofe for klima og miljø. Verden trenger det som finnes av ressurser for samarbeid om klimamålene, ikke opprustning og militarisering.

Militære operasjoner må ikke fortrenge forsøk på å få til politiske løsninger. Dagens utenrikspolitikk fokuserer utelukkende på våpen. Men utenrikspolitikkens hovedoppgave er diplomati, interesseforsoning, forståelse og konflikthåndtering.

LO og fredsbevegelsen er gode allierte. I Italia og Tyskland stiller fagforbundene seg bak fredsdemonstrasjoner der hundretusener har tatt til gatene for fred og våpenstillstand i Ukraina.

Etter helgens Fredssymposium 2023 i regi av Hardangerakademiet for fred utvikling og miljø, spurte vi oss selv: hvordan kan VI bidra til fred i Ukraina? Svaret ble dette åpne brevet med oppfordring til LO og fredsbevegelsen til felles mobilisering for våpenstillstand. Nå trenger vi respons! 

Leave a Reply