… og nå skal vi sende F-16

I januar kom Jens Stoltenberg med en spissformulering som er blitt mye sitert: «Våpen er veien til fred» (i Ukraina). Hele Stortinget sluttet seg til, og Norge har siden sendt stadig flere og tyngre våpen. Nå bryter vi enda en grense og sender F-16 fly.

I rask rekkefølge har NATO sendt:

– Stinger luftvernmissiler
– Javelin anti-tank missiler
– Taktiske dronesystemer
– 155 mm haubitser M777 (en «game changer» ble det sagt)
– HIMARS rakettkastere (som også skulle være en «game changer»)
– IRIS-T luftvernsystem (omtalt som enda en «game changer»)
– Challenger 2 stridsvogner (ytterligere en «game changer»!)
– Leopard 2 stridsvogner
– Bradley Fighting Vehicles
– Stryker Fighting Vehicles
– Patriot Air Defence Systems (“game changer”)

Men fred har vi ikke fått, tvert imot. I forrige uke refererte The New York Times offisielle kilder som sa at 500.000 soldater er drept eller såret i krigen. Avisen kaller tallene «svimlende». Soldater dør og lemlestes i hundretalls hver dag, uten at frontene har rikket seg noe som helst av betydning det siste året. Hvor mange flere skal ofres?

Antikrigs-Initiativet har hele tiden sagt at ved å sende stadig flere og kraftigere våpen til Ukraina bidrar vi til å eskalere og forlenge krigen. Derfor har vi appellert for våpenhvile og fredsforhandlinger.

Vi trenger en sterk fredsbevegelse som vil løse konflikter i tråd med FN-paktens retningslinjer for fredsløsninger. Er du enig med oss ber vi deg om å bli medlem.Leave a Reply