Forslag vedr. FNs fremtid

Dette forslaget til uttalelse vil bli presentert på Nordisk Fredsallianse sin samling på Åland 9.-11. august 2024.

I september skal FN avslutte sitt arbeid med Summit of the Future, som skal lede fram til et handlingsprogram for å forbedre arbeidet i organisasjonen. Da FN ble etablert i 1945 var hovedoppgaven å skape fred i verden. På kort tid hadde det vært to verdenskriger og verdens folk lengtet etter fred.

1. Arbeidet for fred er FN sin hovedoppgave

I FN-pakten står dette først om formålet til De Forente Nasjoner:

“Å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og i dette øyemed å treffe effektive, kollektive tiltak for å hindre og fjerne trusler mot freden og å undertrykke angrepshandlinger eller andre fredsbrudd, og sørge for at internasjonale tvister eller situasjoner som kan lede til fredsbrudd, blir ordnet eller bilagt ved fredelige midler i samsvar med rettferdighetens og folkerettens prinsipper.”

I dag er det avgjørende at FN holder fast på arbeidet med å unngå krig og konflikt som sin fremste oppgave.

2. Medlemmene sine plikter

For å oppnå dette målet skal medlemmene i FN og organisasjonen ifølge pakten handle i samsvar med følgende prinsipper:

– “Organisasjonen er grunnlagt på prinsippet om alle medlemmers suverene likhet.”

– “Alle medlemmer skal bilegge sine internasjonale tvister ved fredelige midler på en slik måte at internasjonal fred, sikkerhet og rettferdighet ikke settes i fare.”

Vår oppgave som fredsbevegelse er å drive aktivt arbeid for å få våre respektive land til å arbeide etter disse prinsippene slik de er forpliktet til som medlemmer i FN.

3. Vetoretten i Sikkerhetsrådet må kunne etterprøves

Vi ser i dag at FN ikke klarer å gripe inn i konflikter og kriger for å sikre en fredelig utvikling. Sikkerhetsrådets (SR) arbeid sees på som det største hinderet. SR ble opprettet i 1945 og det er preget av det. SR har 15 medlemmer, 5 av dem er permanente og har vetorett: USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina.

Ved starten hadde FN 51 medlemmer, nå er medlemstallet 193 (2023). Derfor er det kommet mange forslag til å øke antall medlemmer i SR. Vi støtter en utvidelse av SR med faste medlemmer fra Afrika, Sør-Amerika og de arabiske land.

I 2022 gjorde FN vedtak om at land som hadde stoppet vedtak i SR måtte komme til Generalforsamlingen og begrunne sitt syn. I tillegg vil vi foreslå at Generalforsamlingen kan stemme ned et veto med ¾ flertall.

4. FN er en organisasjon for nasjoner, ikke private interesser

Vi ser også at medlemslandene sin finansiering av FN-organisasjonen må styrkes.

Et viktig prinsipp er å avvise alle private investeringer for å unngå at ikke statlige/private interesser får dominere arbeidet i underorganisasjonene.

Antikrigs-Initiativet (AKI)