Av Daniel Ducrocq, styremedlem i Antikrigs-Initiativet
Hvert år deler Norge ut Nobels fredspris og landet fremstiller seg selv som en nasjon som bidrar til fred og avspenning i verden. I realitet er Norge dypt involvert i krig og ulovlig okkupasjon, enten direkte med våpeneksport eller indirekte med investeringer i våpenindustri.
De fleste av oss føler avsky når vi ser reportasjer fra Gazastripen. Israelske styrker bruker blant annet bomber kalt Mark 84 i tettbefolkede områder. Disse bombene danner en ildkule på opp 8500 grader og dreper mennesker i en radius på 350 meter. De er produsert av General Dynamics, en av USAs våpenprodusenter. Det norske oljefondet eier aksjer i General Dynamics for 7,2 milliarder kroner. Med bombingen av Gazas befolkning med Mark 84 bomber øker aksjekursen til General Dynamics, noe som er gunstig for det norske oljefondet, som nå har en verdi på 15 000 milliarder kroner.
Det norske oljefondet har investert kapital i en rekke selskaper som er involvert i det som kan være et folkemord på Gaza:
- 2,2 milliarder kroner i tysk Rheinmetall AG, som samarbeider med israelske våpenselskap som produserer våpenteknologi til missiler.
- 6,7 milliarder kroner i amerikansk Raytheon som selger missiler, flydeler, bomber og våpensystemer til Israel. Raytheon, Kongsberg våpenfabrikk og Nammo samarbeider i det som kalles ”The Kongsberg-Raytheon taem”.
- 3,2 milliarder kroner i amerikansk L3Harris, som produserer komponenter til israelske stridsvogner, kampfly, krigsskip, og styringssystem til presisjonsbomber.
- 3,5 milliarder kroner i fransk Thales, som samarbeider med israelsk Elbit Systems om produksjon av droner som brukes i Gaza.
- 11,8 milliarder kroner i amerikansk General Electric, som produserer blant annet våpenkomponenter til israelske kampfly og angrepshelikoptre.
Oljefondet har også investert 13,2 milliarder dollar i 51 selskap som er med å bygge de ulovlige bosettingene på den okkuperte Vestbredden, skrev organisasjonen ”Don’t buy into occupation” i en rapport publisert i desember 2023. Oljefondet har utestengt Elbit Systems fra investeringene sine, og i 2023 solgte fondet alle sine israelske statsobligasjoner verdt 4,7 milliarder kroner.
Dette er et skritt i riktig retning, men det norske oljefondet har fortsatt store investeringer i israelsk våpenindustri og i selskap som støtter opp om okkupasjon av Vestbredden.

med krav om at oljefondet skal trekke seg ut av Israel (CC BY-SA 2.0)